Vandmænd og brandmænd i havet

Undgå gopler med farve – så undgår du brandmænd.

Vandmænd (Aurelia aurita) er glasklare. Vandmandens nældeblærer brænder ikke mennesker. Hunnen kan have rødlige æg, så den kan du let forveksle med en brandmand. På billedet ser du en hun-vandmand med æg og en uden, og endelig ser du den røde brandmand. Du kan læse og se mere om vandmænd og brandmænd her.

Brandmænd
Ved de danske kyster lever der brandmænd – en rød (Cyanea capillata) og en blå (Cyanea lamarckii). Tentaklerne bruger brandmanden til at bedøve og fange krebsdyr og mindre fisk. Ved kontakt med mennesker giver tentaklerne en brændende fornemmelse i huden. Brandmanden befinder sig ofte ved vandoverfladen, hvor de næsten usynlige tentakler kan komme i kontakt med badegæster. Der er således god grund til at holde afstand til brandmanden. Goplen er særlig hyppig ved kysterne i sensommeren og ved fralandsvind, når det varme overfladevand føres til havs af fralandsvinden, erstattes det af nedefra-kommende koldere vand, som brandmænd foretrækker – og derved dukker flere brandmænd op ved kysten.

Førstehjælp
Tentaklernes kapsler med gift brister ved tryk, så derfor skal du undgå at trykke på huden. Skyl forsigtigt giften af huden i havet med det samme. Hvis dette ikke lykkes, kan du skrabe giften væk fra huden med en barberskraber (alternativt en kniv, et kreditkort, en ispind eller lignende). Huden bør ikke skylles med ferskvand, da det får kapslerne til at briste og frigive giftstof på huden. Derimod kan man bruge eddike til at skylle huden. Når alt giftstof er fjernet fra huden, kan du lindre den brændende fornemmelse med en lokalbedøvende creme.

Kilde: Sundhed.dk