Planterne

Strandparkens beplantning er rig på muligheder. Udover at den er smuk at se på, så kan nogle af planterne også forvandles til lækkerier i dit køkken.

Strandkanten
I Strandparken er strandens planter tilpasset et saltpåvirket og omskifteligt miljø. En del har tykke blade og stængler, der kan optage vand, som formindsker saltets giftvirkning. Tangen er rig på næring, og i den vokser fx strandmælde. Tæt på vandet vokser også Strandarve, Sodaurt og Strandsennep.

Klitterne
I klitterne siver vandet hurtigt væk, derfor er planterne tilpasset et tørt miljø. Her holder hjelmplanterne på sandet, og Strand-Fladbælgens lange rødder suger vand dybt nede. Dens blade er dækket af et vokslignende lag, der hindrer fordampning.

Langs klitterene
Langs klitterne vokser Hunderose (Hyben) og Havtorn. I august/september er Hyben moden, og i oktober/november lige efter den første nattefrost er Havtorn klar til at blive plukket. Det er frit at plukke til eget brug. Brug dem fx til dejligt hjemmelavet syltetøj eller desserter. Lad dig eventuelt inspirere her og her.

Græsarealerne
På græsarealerne bag klitterne er der ikke så meget næring i jorden. Her vokser ærteblomsterne som Gul Kløver og Rundbælg, som kan binde næring i form af kvælstof fra luften gennem deres bakterieknolde på rødderne. Hvor der er mere salt i jorden findes bl.a. Strand-Tusindgylden og Jordbær-Kløver. På græsarealerne kan du også finde Maj-Gøgeurt og Ringplettet Gøgeurt. De blomstrer i juni/juli – og findes især på græsarealerne syd for Greve Marina.

Søbredderne og havnene
Ved søbredderne og langs havnene blomstrer Strand-Asters sidst på sommeren. Langs søerne kan du også møde den godt 2 meter høje Strand-Kvan, som ikke må plukkes. Kvan forveksles ofte med den giftige Kæmpe-Bjørneklo. Der findes Bjørneklo i området, men de bekæmpes til stadighed, så der vil kun være få.

Bag Søerne Jægersø og Lille Vejlesø ved Ishøj og Hundige Strand findes et stort rørskovsområde.

Skovene
Langs hele Strandparken findes skovområder med Eg og Fyr. Særligt i skovområdet mellem Jægersø og Lille Vejle Sø findes den fredede orkidé Skov-Hullæbe. Den bestøves af hvepse, der bliver tiltrukket af blomstens nektar.